maanantai 28. heinäkuuta 2014

To pee or not to pee? (vastaus lopussa)

Olen monesti miettinyt, että olisi kiva kokeilla lankojen värjäämistä kasveilla. Ilmeisesti olin tämän myös joskus jossain ääneen lausunut, sillä kyläyhdistyksemme järjesti lankojen värjäyspäivän ja minutkin kutsuttiin mukaan. Mikäpäs siinä, tuskin tätä omin päin olisi tullut kokeiltua. Lämpömittari pyöri +30C:ssa, joten lämmintä piisasi, mutta mitäpä sitä ei tekisi lankojen eteen... :)


Lammen rannalla pourusi kuusi pataa mitä mielenkiintoisimmin liemin. Metsäpalovaroituskin annettiin vasta seuraavana päivänä, joten hyvähän näitä oli keitellä. Lankojen värjäys ei ole ihan hätäisen hommaa, eli kyllä tässä saatiin täysi "työpäivä" kasaan.



Ensimmäisten keitosten jälkeen narulle saatiin jo näin monivärinen valikoima lankoja. Tämä erä ehtikin kuivumaan sillä aikaa, kun uudet langat porisivat padoissa. 



Ja kuten lankojen kanssa yleensä, meinasi mopo hieman karata käsistä. Tässä kuvassa on minun päivän saaliini, hieman enemmän kuin ne lääkärin määräämät puoli kiloa päivässä... :) Vyyhdit ovat n. 50 grammaisia ja kaikissa on käytetty puretusaineena alunaa.

Kuvassa vasemmalta oikealle (lanka + kasvi + värjäyserä):

Paksu Pirkkalanka + pietaryrtti 1
Suomi Villa + krappi 1
7 Veljestä + mesiangervo 1
Pikkusisko + suopursu 1
Ohut Pirkkalanka + suopursu 2
Ohut Pirkkalanka + maitohorsma 2
Suomi Villa + suopursu 2
Paksu Pirkkalanka + suopursu 2
7 Veljestä + nokkonen 2
7 Veljestä + mesiangervo 2
Paksu Pirkkalanka + krappi 2
Paksu Pirkkalanka + pietaryrtti 2

Loppukevennyksenä värjätessä syntynyttä tilannekomiikka, eli olin tehnyt merkkilappuni tavallisesta paperista eivätkä ne oikein kestäneet ja repeilivät mikä mistäkin kohtaa. Hommahan saattaa silloin ruveta kus... pissimään. Tässä on nimi ja väri kohdillaan: 





maanantai 21. heinäkuuta 2014

Tee-se-itse farkkuhame

Ihailen/kadehdin värkkääjiä, jotka suit sait sukkelaan nips naps vaan loihtivat vanhasta uutta. Vai onko se vaan netin luomaa illuusiota, että he ottavat sakset käteen, ompelevat pari saumaa ja jostakin täysin käyttökelvottomasta tulee jotain tosi upeaa. Itse olen sen verran kaavoihin kangistunut, että ei onnistu minulta. Siksipä ihmettelen itsekin, että sain aikaseksi tämän farkkuhameen. Tosin meni siinä kaksi iltaa, mutta kuitenkin. Vedin syvään henkeä ja sitten vain iskin sakset kiinni farkkuihin. Ilman kaavoja (tosin piirsin yhden apuviivan...). 

Farkut olivat tosi hyväkuntoiset ja vähän pidetyt, mutta valitettavasti mallia (täysi)kuutamo paistaa. Eli meni syteen tai saveen, niin suurta vahinkoa ei synny. Saumat on ommeltu (muka)huolettomasti vain päältäpäin pariin kertaan, ei siis mitään huolitteluja (tässä vaiheessa piti jo vähän nieleskellä). Tai entäs nuo rispaantuvat reunat sitten... Huh! Helmaan on käytetty varastoista löytynyttä vanhaa pitsiä, lisätikkaukset on tehty mummon vanhalla sinikirjavalla kirjontalangalla ja koristeet Big Shotilla. Helman kukat ovat kiinnisilitettävästä, kimaltavasta hot fix -kalvosta ja kukkien keskustat on tehty vanhoista napeista. Isoin kukka on leikattu samalla stanssilla farkun jämistä, joihin silitin taustalle liimakangasta. Ja oikein ammattimaisen mallin tapaan juuri ennen kuvien ottoa vedin kunnon ähkyt grilliruualla... :)









sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Melkein torkkupeitto

Säännöllisin väliajoin torkkupeittojenvirkkausinto rupeaa huutelemaan. Yleensä onneksi järjen ääni muistuttaa, että niitä paloja pitää tehdä PALJON ja jää sitten kokonaan aloittamatta. Afrikan kukka on kuitenkin jo pitkään ollut sellainen virkkausmalli, joka olisi houkutellut. Sellainen monivärinen peitto olisi vain niin hieno! Mutta takaisin todellisuuteen... Testasin tuollaisen Afrikan kukan virkkaamista kahden palan verran. Ei siis ollut tarkoitustakaan tehdä tästä peittoa, vaan jotain paljon paljon pienempää.



Malli: Afrikan kukka (selkeä ohje löytyy esim. täältä)
Lanka: Novita Miami kaksinkertaisena
Koukku: 5 mm

Ostin klipsutyöinnostuksissani "muutamia" erilaisia kukkaronkehyksiä. Myöhemmin tajusin, että näillä kullanhohtoisilla ei hirveästi ole siinä hommassa virkaa, koska kullansävyisiä klipsuja on tosi vähän. Tässä kehyksessä silmiin pisti nuo korallinpunaiset nupit ja Miamin jämistä löytyikin juuri tähän sopivan sävyinen lanka. Yksinkertaisuudessaan tässä on siis virkattu kaksi Afrikan kukkaa, jotka lopuksi virkkasin puoliksi yhteen kiinteillä silmukoilla, syvimpiin kohtiin tein puolipylväitä. Kehys on kiinnitetty ompelemalla.

P.S: On miulla torkkupeittokin tekeillä... :) (Mutta ei tällä mallilla)